RDW Kenteken zoeken

Kenteken Check Eigenaar

Als je op het punt staat om een nieuwe auto te kopen dan wil je het liefst zo goed mogelijk ingelicht zijn. Via een advertentie of een verkoper kun je een hoop informatie over de auto te weten komen. Helaas is niet altijd de informatie die wordt gegeven ook correct. Soms heeft een voertuig vele vorige eigenaren gehad. Juist daarom is het van belang de eigenaren historie na te trekken van een auto of motor. om zo meer over de geschiedenis en ondehoudshistorie van het voertuig te weten te komen. Soms kan de huidige eigenaar niet goed op de hoogte zijn van het verleden van de auto of de verkoper houdt informatie achter die belangrijk kan zijn.

Om ervoor te zorgen dat je weet wat de auto heeft meegemaakt en hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, kun je een kenteken check doen.

Vragen Bij de aankoop

Voordat je een auto koopt heb je vaak een aantal vragen aan de verkoper. Je wilt weten:

 • Wat de staat van de auto is
 • Of de auto in het verleden schade
 • Hoeveel eigenaren in het bezit zijn geweest van de auto
 • Of de kilometerstand op de teller van de auto in orde is
 • Of de APK van de auto nog geldig is
 • Of de auto Nederlands is, of geïmporteerd uit het buitenland
 • Deze vragen stel je natuurlijk allemaal aan de verkoper van de auto. Om je van correcte informatie te kunnen voorzien kun je vooraf, of na het gesprek, een kenteken check doen. Aan de hand van de informatie die hieruit naar voren komt kun je controleren of alle gegevens rondom de auto ook kloppen

  Opvragen Gegevens

  Door het doen van een kenteken check kun je verschillende gegevens van de auto opvragen. Dit gaat zeer eenvoudig en is in een paar minuten geregeld. Om een kenteken check te doen hoef je alleen het kenteken van de auto te weten en in te vullen. Je krijgt dan direct de basis informatie over de auto te zien. Dit is informatie over:

 • Het merk
 • Het type
 • De kleur
 • APK
 • Het soort brandstof dat gebruikt wordt voor de auto
 • Verschillende data
 • Verbruik
 • Technische informatie
 • Het is ook mogelijk om meer informatie zoals de kilometerstand, rapporten over schade of het aantal eigenaren op te vragen.


  Aantal Eigenaren

  Een tweedehands auto is in het bezit geweest van één of meerdere eigenaren. Deze informatie kan zeer belangrijk zijn op het moment dat je een tweedehands auto wilt aanschaffen.

  Koop je een auto van 10 jaar oud en heeft deze 1 of 2 eigenaren gehad, dan is dit heel normaal. Is dezelfde auto in het bezit geweest van 10 eigenaren, dan kun je jezelf afvragen of deze auto wel in orde is. Het kan zijn dat de auto een geschiedenis van problemen en schade heeft. Door te controleren hoeveel eigenaren de auto heeft gehad kun je gewaarschuwd worden en verder op onderzoek uit gaan.

  Schade of Problemen

  Heeft een auto meerdere eigenaren gehad, dan hoeft dit niet altijd een probleem te zijn. Het is dan wel verstandig om dieper in de geschiedenis van de auto te duiken en te onderzoeken wat de reden van het aantal eigenaren is om de auto na korte tijd te verkopen.

  Het kan namelijk zijn dat er veel problemen zijn geweest met de auto of dat deze schade heeft gehad. Dit kan van invloed zijn op de waarde van de auto zelf en natuurlijk op de kwaliteit van het voertuig. Een auto die veel problemen en schade heeft gehad is minder betrouwbaar.

  Vorige eigenaren

  Ondertussen ben je op de hoogte van het aantal eigenaren en als je meer informatie hebt opgevraagd dan weet je ook de geschiedenis van de auto zelf. De vraag is nu wie er allemaal eigenaar van de auto zijn geweest. Helaas is het niet mogelijk om aan de hand van het kenteken op te zoeken wie de eigenaren zijn geweest. Dit is niet mogelijk vanwege de privacy en het beschermen van de gegevens van deze eigenaren. Ook bedrijven zijn niet in staat om te achterhalen wie de eigenaar van een auto is geweest. De overheid kan dit wel als er sprake is van een misdrijf waarbij het voertuig betrokken is.


  Wat kun je opvragen

  Met de kenteken check kun je controleren hoeveel eigenaren een auto heeft gehad en of er schade is geweest.

  Het is daarnaast ook mogelijk om andere informatie te verkrijgen met deze controle. Aan de hand van het kenteken kun je de volgende informatie krijgen:
 • Algemene informatie
 • Informatie omtrent de toelating en tenaamstelling
 • Informatie over de APK van de auto
 • Controle van de kilometerstand
 • Bekijk het voorbeeld rapport van deze Maserati Granturismo Sport .

  Algemene Informatie

  De algemene informatie die je te zien krijgt na een kenteken check is informatie die betrekking heeft op de auto zelf. Hierbij lees je wat het merk is en van welk type de auto is. Ook kun je vaak zien met welke uitvoering je hier te maken hebt. De kleur en het type brandstof zijn ook te zien bij de algemene informatie. Is de auto geïmporteerd, dan staat de datum van toelating in Nederland vermeld bij deze gegevens. Van een voertuig dat geïmporteerd is, zijn vaak moeilijker gegevens over de historie te verkrijgen.

  Toelating

  De toelating van een auto wordt op twee manieren weergegeven na de kenteken check. Er wordt met een datum aangegeven wanneer de auto internationaal is toegelaten. Hiermee kan je zien wanneer de auto in gebruik is genomen. De eerste toelating in Nederland is de datum waarop de auto in Nederland in gebruik is genomen. Ligt deze datum op een later moment dan de toelating internationaal? Dan heb je te maken met een geïmporteerd voertuig. Dit staat dan ook vermeld bij de gegevens.


  Tenaamstelling

  Als je een auto koop dan wordt deze op jouw naam geregistreerd. Bij de datum van de laatste tenaamstelling kun je zien wanneer de huidige eigenaar de auto op naam heeft laten zetten. Deze informatie kan interessant zijn als deze datum niet ver in het verleden ligt. Als je een auto bij een dealer koopt, dan is het niet zo vreemd dat de auto nog niet zo lang in het bezit is van de verkoper. Een auto die je van een particulier koopt en die nog niet zo lang op zijn of haar naam geregistreerd staat kan verdacht zijn. Het is daarom aan te raden om naar de reden hier van te vragen en om de overige historie van de auto te controleren.

  Heeft de auto problemen gehad in het verleden of schade, dan is het niet aan te raden om tot koop over te gaan.

  Onderhoudshistorie

  Heeft een auto schade gehad in het verleden dan is dit in veel gevallen wel te achterhalen. De informatie omtrent de schade en de reparaties moeten dan wel door de dealer die de reparatie heeft uitgevoerd geregistreerd zijn. Een andere manier om erachter te komen of een auto schade heeft gehad en hoe het onderhoud is verlopen is door het controleren van de historie in de onderhoudsboekjes van de auto. Erkende dealers geven hierin aan wat de historie van de auto is en welke onderdelen er zijn vervangen. Dit moet met veel onderdelen na een bepaald aantal kilometers bijvoorbeeld.

  Kilometerstand

  De kilometerstand is daarom ook een belangrijk onderdeel van de kenteken check. Als de kilometerstand die op de auto staat niet klopt, dan is de kans groot dat er met de teller van de auto is geknoeid. Dit kan betekenen dat de auto veel meer heeft gelopen en dus ook verder versleten is dan gedacht wordt. Dit werkt op verschillende manieren in jouw nadeel. De kosten die je hebt voor de aanschaf van de auto liggen dan waarschijnlijk te hoog en je loopt een grote kans op kosten aan reparaties in de toekomst. Als de kilometerstand niet klopt, dan kan het namelijk zijn dat je langer rondrijdt met de auto terwijl deze al lang een grote beurt of onderhoudsmoment had moeten hebben.


  Wat als de gegevens niet kloppen?

  Als je een kenteken check hebt gedaan en de informatie die je hebt niet overeenkomt met de informatie die je in eerste instantie over de auto had gekregen, dan is het verstandig om niet tot het kopen van de auto over te gaan. Heb je een auto in je bezit en doe je daarvoor een kenteken check, dan is het ook mogelijk dat de gegevens niet kloppen. Aan de hand van deze gegevens kun je dan aantonen dat je bent opgelicht en is het misschien mogelijk om jouw geld terug te eisen.

  Voordat Je koopt

  Het is altijd aan te raden om een kenteken check te doen voordat je een auto koopt. Hiermee zorg je ervoor dat je zelf goed op de hoogte bent en niet voor verassingen komt te staan. Je betaald de prijs die de auto waard is en kunt daarna met plezier rijden zonder dat er, voor jou, onverwachte problemen optreden. Doe je een controle dan moet er een belletje gaan rinkelen als de volgende informatie niet strookt met de werkelijkheid:

 • Het aantal eigenaren
 • De kilometerstand
 • Schade of problemen die de auto heeft gehad
 • Te maken hebt met een geïmporteerde auto
 • Kentekencheck Altijd

  Check tellerstand via het kenteken bij de RDW
  Met een kenteken check kun je de kilometerstand controleren